lördag 10 augusti 2013

Washington

Efter New York kom vi till Washington med buss, där vi mötte vår vän Bishop. Vädret var minst sagt ostabilt och svängde mellan stekande sol och åskstorm med hällregn, som trots allt ändå var varmt. Trots det började vi turista med ryggsäckar på.

Vi skulle bo tre nätter hemma hos en arméfru (med barn) på militärbasen Fort Belvoir en bit utanför Washington åt sydväst. Vi hade bara haft kontakt via CouchSurfing och var en smula nervösa eftersom vi visste att hon hemskolar sina barn, vilket (i USA) i ca tre fjärdedelar av fallen görs (delvis) av religiösa anledningar och ofta av fundamentalister.  Oron var helt obefogad, vilket visade sig då vi så småningom blev hämtade. Det är en av de trevligaste familjerna vi har träffat. Som grädde på moset fick vi ett eget sovrum med egen dusch.

Dagarna i Washington spenderade vi med att dagtid gå på olika muséer, vilka är många och ofta gratis och på kvällarna prata med vår värdfamilj. Det finns zoner i Washington (stad), men de låg alla en bit ut, nära Dulles flygplats. Icke desto mindre tog jag en av dem när vi åkte för att se på rymdfäran Discovery (bland annat) på flyg- och rymdmuséet nära Dulles. Jag blev genast region lord av Virginia och förblev så månaden ut.

Det saknas dock zoner i centrala Washington. Mitt förslag är att man börjar med att lägga fyra zoner i/nära National Mall som följer: Capitoleum, Washington Monument, Lincoln Memorial samt i närheten av vita huset.

En av våra dagsutflykter tog oss till NSAs kryptologimuseum. Det är ett skapligt välfyllt ställe med mycket spionutrustning samt diverse kodmaskiner. Man får leka med en Enigma. Utanför museet ligger dock ett NSAkomplex, vilket är förbjudet att fotografera. Extra roligt är det att det finns gamla spionplan uppställda som man får fotografera i rätt vinkel. Vi blev förföljda på avstånd av en polisbil när vi tog de bilderna.




Trafiken i Washington är hemsk. Det kan ta timmar i rusningstrafik att ta sig från centrum till en förort. Så här såg det ut när vi navigerade med GPS.




En fördel med vår vän Bishop är att han är akademiker och känner folk på Smithsonian Institute of Natural History. Vi fick nämligen en tur bakom kulisserna (i de två tredjedelar av byggnaden som inte är öppna för allmänheten). Där mötte vi bland annat den här insektsnörden som gav oss en kvarts spännande samtal om (främst ätliga) insekter
Det fanns också en hel del forskningsbibliotek (som är öppna för allmänheten om man bara säger till). Tydligen är Turf av forskningsvärde
Jag älskar det faktum att de är gröna.

Eftersom vi var i Washington på den fjärde juli bokade vi två nätter på vandrarhem så att vi kunde vara inne i stan hela dagen. Trots det orkade vi bara med att se på paraden för den tryckande hettan. Sen hittade vi den här ljuvliga fontänen där vi svalkade fötterna.

Tanken var att vi skulle se fyrverkerierna, men vi vek oss för hettan och hade spelkväll på vandrarhemmet i stället.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar